Hoe doe jij dat, niks hoeven?

In mijn vorige blog schreef ik heel wijs: you teach best what you most need to learn. En zo is het: ik leer graag niks hoeven, maar wat is het moeilijk! Het klinkt natuurlijk heel makkelijk. Je ontdoet je simpelweg van alle dingen die je moet en je ervaart ruimte om te groeien. Maar…zoals Mandela al zei: het is doodeng om ruimte te ervaren, want dan ervaren we ons eigen lichtje. Dan komen we onszelf pas echt tegen. Read More »

Lessen in leren

Het Nederlands heeft maar één werkwoord voor zowel het vergaren van kennis en vaardigheden als het doceren van die kennis en vaardigheden.

Dat vind ik mooi. ‘You teach best what you most need to learn’, zegt Richard Bach. In het Nederlands zou dat worden ‘je leert het best wat je het meest nodig hebt te leren’. En zo is het. In werkelijkheid is er geen verschil tussen leren en leren.

Datgene wat je doceert, traint, overbrengt, coach, predikt, uitdraagt, instrueert of onderwijst leer je jezelf. We kúnnen elkaar niet eens iets aanleren. Iedereen kan alleen

Read More »

Niks hoeve in de sportschool

Sinds enige tijd sport ik bij een sportschool. Een bron van lichaamsenergie en vooral verwondering.

De sportschool is een klein universum waar mensen komen omdat ze moeten sporten. Of dat vraag ik me in ieder geval af als ik zit op te warmen op een fiets en de ruimte rondkijk. Zou hier iemand zijn die dit echt met alles in zich wil? Of móet je sporten? En van wie moet je dan sporten? Bij zulke dilemma’s stel ik mezelf altijd de vraag wat ik zou doen als niemand weet wat je doet of, in dit geval ook, hoe je eruit ziet. Zou je gaan sporten als je niet aan iemand vertelt dat je sport? Zou je gaan sporten als je niet weet dat het mode-ideaal maatje 38 is? Ik ga in ieder geval ook om te verwonderen.

Read More »